Társulat – Budapest Táncszínház – DEPO

Társulat

A Budapest Táncszínház, melyet 1991-ben Földi Béla Harangozó-, és Jeszenszky-díjas, Köztársasági Érdemkeresztben részesült, továbbá 2017-ben az Évad legjobb alkotója elismerést elnyert koreográfus és táncművész, valamint Táncművészetért-díjas táncpedagógus alapított, a hazai kortárs táncélet egyik meghatározó együttese.

2017 óta az együttes művészeti vezetője Sághy Alexandra, aki 2018-ban a Budapest Táncszínház társulatának készített darabjával, a Három nővér című előadással az Évad legjobb alkotója díjat kapta a Magyar Táncművészek Szövetségétől.

A társulat 1997 óta működéséhez állami támogatásban részesül. 2016-tól Kiemelt kategóriájú táncegyüttes. Éves viszonylatban átlag 50 darabot teljesít; gyermek-, ifjúsági – beavató táncszínházi, és felnőtt előadásokat a Nemzeti Táncszínház szervezésében az együttes rendszeresen szerepel Budapest és az ország legjelentősebb kőszínházaiban (pl. MÜPA, Várkert Bazár, Pécsi Nemzeti Színház), továbbá részt vesz a hazai nagynevű vidéki táncfesztiválokon is, számos szakmai elismerést szerezve.

Az együttesnél működő állandó társulatépítés teszi lehetővé, hogy ne csak egy kísérletező projektműhely, hanem egy gazdag repertoárral rendelkező együttes legyen, mely immáron csaknem 30 éve magas művészeti színvonalon működik a hazai hivatásos táncéletben. A társulat szakmai színvonalát bizonyítja, hogy számos magyar és nemzetközi koreográfussal dolgozott együtt, valamint rendszeresek a külföldi vendégszereplései is, neves helyszíneken és fesztiválokon egyaránt, Európa-szerte, és a tengerentúlon is, képviselve ezzel Magyarország és Budapest kultúrában gazdag, színes jóhírét.

Az együttes 2011. decemberétől saját játszóhellyel rendelkezik Budapesten, a DEPO Stúdióval.


A Budapest Táncszínház jelentős oktatói munkát is folytat. A sokoldalú képzés magába foglal klasszikus balett, modern, contact, release és kortárs technikákat.
parallax background
 
A társulat táncművészeinek tréningjét Földi Béla, az együttes igazgatója tartja, mely során a művészek kiemelkedő fizikai állóképességüket és technikai tudásukat fejlesztik nap mint nap. Tanfolyam rendszerben világhírű mesterek is dolgoznak az együttessel.

A Társulat repertoárján számos felnőtt-, ifjúsági-, és gyermekelőadás szerepel, kiemelten nagy hangsúlyt fektetve a fiatalok nevelésére, mellyel kultúrát kedvelő és értő nézőkké válhatnak. Előadásaihoz gyakran nyúl a zeneirodalom klasszikusaihoz a komolyzene népszerűsítésének céljából is.

Információk a Társulatról